Maakuntahallinto tulee kalliiksi

Tärkeysjärjestys maamme hallituksella on kääntynyt merkillisellä tavalla päälaelleen. Kansalaisille vieraan maakuntakuntaportaan osalta suunnitelmat ovat vaalien ajankohtaa myöten selvät, mutta alkuperäinen tavoite – sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen – on sivuraiteella.

Lääkärille pääsyn helpottumisen sijaan veronmaksaja saa totutella ajatukseen uudesta maakuntaverosta ja maakuntabyrokraateista. Kansantaloudelle asialla on merkitystä myös: sote-uudistuksella tavoiteltavat kolmen miljardin euron säästöt uhkaavat muuttua pysyviksi hallinnon lisämenoiksi.

On erikoista, että tilanteessa, jossa maamme taloudelliset näkymät ovat sumeat ja työttömyys kasvussa, johtavat poliitikot puuhastelevat kolmannen hallintoportaan kanssa. Suomi sai juuri komission kasvuennusteessa hälytysmerkin: kasvuennuste laski ja Suomi on nyt euroalueen pahnanpohjimmainen.

Hallinnon lisärakentaminen maakuntiin on tässä tilanteessa väärä valinta. Nähtäväksi jää miten luottoluokittajat suhtautuvat asiaan. Mitä olisimme itse tuumanneet, jos Kreikka olisi kesken kovimman kriisin ilmoittanut uuden hallintoportaan perustamisesta.

Itsehallintoalueiden luominen maakuntiin on kunnallisen itsehallinnon kannalta tuhoisaa. Kuntien tehtävistä jää jäljelle vain murto-osa. SDP on johdonmukaisesti puolustanut vahvoja kuntia ja kuntien itsemääräämisoikeutta. Ajatus on kytkeytynyt taloudelliseen vastuullisuuteen: kuntien omarahoitusta on pyritty vahvistamaan muun muassa yhteisövero-osuuden ja kiinteistöveron kautta. Kuinka kunnat esimerkiksi jatkossa huolehtivat elinkeinopolitiikasta, kun verokannustin katoaa lähes kokonaan?

Nyt pitäisi tunnustaa tosiasiat, ja se, että etenkin isoilla kaupungeilla ja kaupunkiseuduilla on laaja ympäröivää aluetta tukeva merkitys. Vielä parempi olisi pistää asiat tärkeysjärjestykseen, ja palauttaa sote uudistuksen kärkeen.

Muistissa on keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän lupaus, että häntä saa potkaista polvitaipeeseen, mikäli hänestä tulee tyypillinen poliitikko.

Tällaisten lupausten parasta ennen meni jo.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.)

Kirjoitus on julkaistu Demokraatti-lehdessä 18.2.2016

Kommentit

  1. Se on aivan käsittämätöntä Sipiän touhu.Eikä valmista tule mistään .Kokeilua päätöksiä ja perutuksia .Voi ihmitellä kuinka kestää vanhojen Kepulaisten kestävyys pataporvarien juoksutuksessa.Pian ollaan 30-luvun konkurrssien ja leipäjonoissakin voi seisoa ilman leipää.Niin korpeaa ,että tälläisiakin kommentteja tulee mieleeni.Toivon ,että maakunta hallinto 18 vähintään kaatuu.En enempää tällä kertaa

Jätä kommentti