Uutiskirje 10.12.

10.12. 2015

Hyvät Ystävät!

Työntäyteinen syysistuntokausi on pian päättymässä, mutta sitä ennen edessä on vielä tärkeä viikko, nimittäin vuoden 2016 budjetin käsittely. Olen koonnut tähän uutiskirjeeseen lyhyesti muutamia ajankohtaisia asioita ja tuttuun tapaan laittanut linkkejä, joiden kautta pääsette lukemaan aiheista enemmän.

Ø SDP:n vaihtoehtobudjetti vuodelle 2016

SDP julkaisi marraskuussa oman vaihtoehtobudjettinsa ensi vuodelle, jossa prioriteetteina ovat muun muassa ripeät toimet työllisyyden kohentamiseksi sekä yrittäjyyden ja viennin tukeminen. Vaihtoehtobudjetissa huomioidaan myös koulutuksen ja tutkimuksen merkitys kestävälle talouskasvulle. Lisäksi talouden tasapainottaminen toteutettaisiin niin, ettei taloudellisesti heikommassa asemassa oleville aiheudu epäoikeudenmukaista ja kohtuutonta taakkaa kannettavaksi. On myös huomionarvoista, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa valtion ensi vuoden velantarve on hallituksen esittämää velantarvetta pienempi.

Alla olevasta linkistä pääset lukemaan ja tutustumaan SDP:n vaihtoehtobudjettiin. Vaihtoehtobudjetti osoittaa sen, että työllisyyttä ja talouden kasvua tukevia toimenpiteitä pystytään tekemään samanaikaisesti taloutta tasapainottamalla.

Tässä linkki SDP:n vuoden 2016 vaihtoehtobudjettiin.

 

Ø Hallituksen päätös korottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja

Hallitus päätti marraskuussa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korottamisesta vuoden 2016 alusta lähtien. Kansaneläke- ja työeläkeindeksien mukaisten korotusten lisäksi tasasuuruisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärää ollaan hallituksen päätöksen mukaisesti korottamassa 27,5 prosenttia. Nämä tasasuuruisiin asiakasmaksuihin tehtävät korotukset ovat huomattavat ja koskettavat erityisesti pienituloisia. Samalla korotukset ovat osoitus hallituksen epäoikeudenmukaisista toimista talouden tasapainottamiseksi, joita SDP:n vaihtoehtobudjetin mukaan ei tarvitsisi toteuttaa. Kuten SDP on useaan kertaan syksyn aikana todennut, taloutta voidaan tasapainottaa vaihtoehtoisin toimenpitein.

Tässä linkki sosiaali- ja terveysministeriön 19.11. julkaisemaan tiedotteeseen asiakaspalvelumaksujen korotuksista.

Tästä linkistä pääset lukemaan Ylen artikkelin (30.11.) maksukorotuksista ja asiantuntijoiden näkemyksiä asiasta.

 

Ø Työllisyysvälikysymys

Opposition jättämää työllisyysvälikysymystä käsiteltiin tällä viikolla eduskunnassa. SDP vaatii hallitukselta nopeampia ja tehokkaampia toimia työttömyyden vähentämiseksi. Suomen taloudellinen tilanne on vakava, eikä vitkasteluun enää ole varaa. Eduskunnan täysistunnossa pitämässäni puheessa nostin esille muun muassa sen, että nyt tarvitaan panostusta koulutukseen sekä  tutkimukseen ja kehitykseen että työllisyyttä tukeviin toimiin.  Työttömiä ei pidä rangaista talouden nykytilasta. Lisäksi pakkolait eivät ole ratkaisu tukalaan taloudelliseen tilanteeseen, vaan tarvitaan rakentavaa yhteistyötä eri osapuolten välillä.

Tästä linkistä pääset lukemaan työllisyysvälikysymystä koskevan puheenvuoroni

 

Ø Lähiajan tapahtumat

Toivotan lämpimästi tervetuloa glögitilaisuuteeni, jonka järjestän ensi maanantaina 14.12. klo 17-18 Oulussa Konst o. Deli  –kahvilassa. Tavataan Oulussa jouluglögin merkeissä.

 

Pidetään yhteyttä!

Hyvää Joulun odotusta kaikille, lämpimin terveisin Tytti

 

_MG_3818-jouluglögit-edit