Uutiskirje 2.10.

02.10. 2015

Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje 2.10.2015

Hyvät Ystävät!

Esitys vuoden 2016 budjetiksi yhdessä pääministerin esittämän pakkolakipaketin kanssa avasi hallituksen koko talouspolitiikan eduskunnalle. Näillä aiheilla on myös hyvä aloittaa tämä uutiskirje. Olen koonnut siihen myös muita esillä olleita asioita ja tuttuun tapaan listannut tulevia lähiajan tapahtumia.

Ø Budjettikäsittely

Tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn saapui hallituksen esitys vuoden 2016 budjetiksi. Omassa budjettipuheenvuorossani en kiistänyt hallituksen arviota siitä, että Suomen talouden tila on vakava. Sitä vastoin sekä oma että koko muun opposition mielipide oikeista toimenpiteistä talouskasvun tukemiseksi poikkesi hallituksen esityksestä. Talouden saamiseksi takaisin kasvu-uralla on tärkeää, ettei Suomelle tärkeistä koulutuksesta ja korkeasta osaamisesta tingitä. Ryhmän puheenvuoromme budjettikäsittelyssä piti tiistaina 29.9. edustaja Heinäluoma. Omassa puheenvuorossani otin esille myös päivähoito-oikeuden kovan rajaamisen: päivähoito-oikeuden leikkaus on muun lisäksi myös huonoa talouspolitiikkaa.

Puheeni pääset lukemaan tästä linkistä.

Ø Pakkolakipaketti
Ehdottomasti yksi syksyn eniten keskustelua herättänyt aihe on ollut hallituksen esittämä pakkolakipaketti. Pakkolait kyseenalaistavat sopimusvapauden, joka on kuulunut työmarkkinaosapuolille. Mikäli hallitus painaa ne läpi, seurauksena on levoton ja Suomen talouskasvua vahingoittava työehtosopimusten kierros. Sanelupolitiikan sijaan tarvitaan rakentavaa dialogia, osapuolten pitäisi ratkaista asiat neuvottelupöydässä. Kuten puolueemme on ehdottanut, edustaja Ihalainen olisi oikea henkilö neuvotteluiden vetäjäksi. Hänellä on tunnetusti vahva osaaminen ja kokemus viedä läpi vaikeitakin neuvotteluita.

Tästä linkistä pääset lukemaan eduskuntaryhmän puheenvuoron pitäneen edustaja Ihalaisen puheen tiivistelmän eduskunnassa 30.9.

Tästä voit lukea oman puheeni.

Ø Pakolaiskriisi
Ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita on liikkeellä Euroopassa. Suomeenkin on tähän mennessä saapunut jo yli 17 000 turvapaikanhakijaa (Maahanmuuttovirasto, 29.9.2015). Kyseessä on humanitaarinen kriisi, jonka taustalla on Syyrian sota. Emme voi ummistaa silmiämme tilanteelta, vaan vastuuta on kannettava. Maahamme saapuneiden turvapaikanhakijoiden tilanne on selvitettävä kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Suomi ottaa turvapaikanhakijoita myös EU:n sisäisin siirroin. Olisi hyvä saada sisäisiin siirtoihin selkeät pelisäännöt pysyvän mekanismin avulla. Ikävä kyllä Suomen hallitus vastustaa tätä. Linja mahdollistaa Unkarin kaltaisille maille vastenmielisen vapaamatkustamisen. Asian käsittelyssä Suomi joutui kyseenalaiseen viiteryhmään yhdessä Unkarin, Tšekin ja Slovakian kanssa meille perinteisen pohjoismaisen läntisiä arvoja edustavan maaryhmän sijaan.

Pakolaiskriisi ei ole ohi hetkessä. Selvää on että haaste kunnille on suuri. Väistämättä tulijoiden joukossa on joitakin paremman elintason perässä maahan pyrkiviä. Kuitenkin on syytä muistaa että valtaosin kyseessä on hädänalaiset ihmiset, joiden auttaminen on inhimillisesti oikein. On pidettävä sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Tästä linkistä voit lukea eduskunnan suuren valiokunnan sd. ryhmän kannanoton pakolaiskriisiin.

Ø Koulutusvälikysymys
SDP teki koulutusvälikysymyksen hallituksen koulutukseen esittämistä mittavista leikkauksista. Mielestäni koulutukseen ja tutkimukseen tehtävät leikkaukset ovat väärä säästökohde. Suomen on vaikea lähteä kilpailemaan vientimarkkinoilla esimerkiksi tuotantokustannuksilla. Pärjätäkseen on Suomen panostettava korkeaan osaamiseen ja koulutukseen. Suomen täytyy kuulua edelläkävijöiden joukkoon. Eikä pidä unohtaa, että talouden lisäksi koulutuksella on muutakin vaikutusta yhteiskuntaan: me haluamme, että Suomi on sivistysyhteiskunta.

Tässä linkki puheeseeni.

Ø VR:n raideliikennevähennykset
Hallituksen esittämät leikkaukset VR:n ostoliikenteeseen ja VR:n noin 50 miljoonan euron säästöohjelma on suututtanut ihmisiä koko maassa, etelästä pohjoiseen. VR toteuttaa säästöohjelman vähentämällä raideliikennettä, sulkemalla 28 juna-asemaa ja tekemällä armottomia henkilöstövähennyksiä.

Ymmärrän hyvin kansalaisten huolen junavuoroihin tehtävien vähennysten vaikutuksista niin työmatkoihin kuin yleisesti alueiden elinvoimaisuuteen ja elinkeinoelämään. Vähennyksiä toteutetaan ilman, että on huolehdittu vaihtoehtoisista julkisen liikenteen palveluista: Oulun-suunnan päärata on ollut tärkeä työ- ja asiointimatkalaisille.
Olen sitä mieltä, että hallituksen pitäisi harkita uudelleen leikkaukset ostoliikenteeseen. Ovatko raideliikenteeseen tehtävät vähennykset oikea säästökohde; eikö juna ole tulevaisuuden liikennemuoto?

Olen ottanut asiassa kantaa lehtien yleisönosastoilla. SDP harkitsee asiassa myös välikysymystä.

Ø Subjektiivinen päivähoito-oikeus
Hallituksen esitys subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista 20 tuntiin viikossa oli esillä omassa budjettipuheenvuorossani. Olen nostanut asiaa esille muuallakin ja myös muista kuin talousnäkökulmista: Oikeus varhaiskasvatukseen on ennen kaikkea lasten oikeus ja päivähoidon järjestäminen on mitä tehokkainta tasa-arvopolitiikkaa. Lisäksi varmuus päivähoidosta on antanut perheille turvallisuuden tunnetta ja mahdollistanut sen, että lapsien syntymää ei lykätä eikä rajata elämän epävarmuuden takia. On huomionarvoista, että kokoaikainen päivähoito-oikeus säädettiin 1990-luvulla, Suomen ollessa laman kynsissä.

Tästä linkistä pääset lukemaan kannanottoani subjektiivisesta päivähoitooikeudesta.

Ø Metsähallituslain muuttaminen
Olen tälläkin vaalikaudella eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Lyhyesti mainittakoon valiokunnan työstä, että budjetin lisäksi kuluvan syksyn merkittävä aihe tulee olemaan metsähallituslaki. Eduskunta ei vielä ole saanut käsiteltäväksi hallituksen esitystä metsähallituslaista – esityksen valmistelussa alkavat piilottelun epäilykset kasvaa muuallakin kuin luonnonsuojelujärjestöissä.

Ø Demarinaisten 115-vuotisjuhlatilaisuus
Demarinaisten 115-vuotisjuhlatilaisuus järjestettiin lauantaina 19.9. eduskunnan Pikkuparlamentissa. Puheenjohtajana minulla oli tilaisuudessa kunnia palkita 12 tasa-arvo tiennäyttäjää. Oulusta tunnustuksen sai Salme Simpanen, lämpimät onnittelut Salme!
Demarinaisilla on ollut merkittävä rooli tasa-arvon edistämisessä Suomessa, ja tätä työtä tulee jatkaa.
Tilaisuudessani pitämän juhlapuheen pääset lukemaan tästä linkistä.

Ø Tulevat Tapahtumat

· Oulun demareiden yleisötilaisuus Oulu 5.10. Tervetuloa keskustelemaan kanssani Oulun Tetralle, Mäkelininkatu 31, politiikan ajankohtaisista asioista. Kahvitarjoilu ja vapaata seurustelua klo 17 alkaen, puheenvuoroni alkaa klo 18.

· 14.-15.11. maakuntakierros; Lauantai: Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo.
Sunnuntai: Ylivieska, Nivala, Haapajärvi.

· Maanantaina 16.11. toimin alustajana yhdessä Itävallan Suomen-suurlähettiläs Dr. Elisabeth
Kehrerin kanssa Martti Ahtisaari Instituutissa järjestettävässä tilaisuudessa.

· Lauantaina 21.11. osallistun Oulun demareiden piirikokoukseen

Toivon, että saan teiltä yhteydenottoja ajankohtaisista asioista. Vaalipiirimme on laaja, ja kaikki apu etenkin paikallisten asioiden tiedottamisessa on tarpeen.

Tiedoksi, että SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäkansliassa on aloittanut minun ja Susanna Huovisen yhteisenä avustajana Tiina Hirvisaari. Tiinan yhteystiedot tässä:

Tiina Hirvisaari
Poliittinen avustaja
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
+358 50 574 2087
tiina.hirvisaari@eduskunta.fi

Pidetään yhteyttä!

Hyvää syksyä kaikille, lämpimin terveisin Tytti

2 Responses to “Uutiskirje 2.10.”

 1. Arttu Alila

  SDP:n nykyiset, entiset ja kannattajiksi aikovat tarvitsevat näinä päivinä juuri tällaista asiapitoista, asiapohjaista ja kantaaottavaa informaatiota, jota Tytti ohessa kiitettävästi jakaa.

  Meistä kaikki eivät seuraa Facebookia, Twitteriä tai muuta välinettä, mutta yhtäkaikki – tuore tieto eduskunnan ja puolueen tapahtumista ja kannanotoista on heille ja meille tärkeääkin tärkeämpää.

  Nykyhallitus on toimillaan tarjonnut tilaisuuden kuin hopealautasella. Tätä saumaa ei saa jättää käyttämättä.

  • Tytti Tuppurainen

   Kiitos paljon Arttu kommentistasi. Tuntuu mukavalta, että näitä tekstejä pidetään tarpeellisina. Ajattelen itsekin, että välillä on syytä koota asiat ja ajatukset kokonaisuudeksi, laajemminkin tiedoksi. Pidetään yhteyttä jatkossakin!