Vaalipäällikön katsaus: SDP haluaa vammaisille yhdenvertaiset oikeudet

13.02. 2015

Kuluneella viikolla on ollut paljon puhetta vammaispolitiikasta ja kehitysvammaisten asemasta. Myös Ylen Ajankohtainen kakkonen omisti tiistain iltalähetyksen kehitysvammaisille.

– Ja televisiosta olemme myös seuranneet ihastuneina Pentti Kurikan Nimipäivien etenemistä kohti Euroviisuja, SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen kiteyttää viikon puheenaiheen.

Hän mukaansa moni suorastaan hurjistui, kun alkuviikosta tuli tieto sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) päätöksestä nipistää Näkövammaisten Keskusliitolta varat käsityötoiminnan ylläpitämisestä.

– SDP:n vammaispolitiikan pitkää linjaa kannattaa nyt pitää esillä. Meille vammaisten asema ei ole koskaan ollut vähäpätöinen asia tai hetkittäinen muotijuttu, vaan kyse on SDP:n keskeisistä arvoista: ihmisarvon ja vapauden kunnioittaminen, tasa-arvo, yhteisvastuu ja oikeudenmukaisuus. Teemme pitkäjänteistä työtä, jotta vammaisten aito tasa-arvoinen kohtelu näkyy ja tuntuu niin yhteiskunnassa kuin ihmisten asenteissakin, Tuppurainen sanoo.

SDP:n vammaispoliittinen ohjelma on parhaillaan kommentoitavana kaikille avoimessa kansalaiskanava.sdp.fi –osoitteessa.

– Kannustan tutustumaan ja kommentoimaan ohjelmaa. Siinä on oivallisesti koottu se pitkä linja, mikä meillä vammaispolitiikassa on. Korulauseiden sijaan ohjelmassa on konkreettisia toimenpide-esityksiä, mikä tekee linjapaperista erityisen käyttökelpoisen myös vaalikentillä.

 

Vammainen on osa aktiivista yhteiskuntaa

Tuppurainen painottaa, että SDP haluaa rakentaa Suomea, jossa vammaiset ovat aktiivinen osa yhteiskuntaa. Häntä huolestuttaa tutkimukset, joiden mukaan jopa kolmasosa ihmisistä suhtautuu kielteisesti ajatukseen kehitysvammaisten asumisyksiköstä naapurissaan.

– Haluamme sanoa selvästi, että meidän Suomessamme jokainen on arvokas, tai kuten puheenjohtajamme Antti Rinne sen sanoo, jakamaton ihmisarvo kuuluu kaikille.

Tuppurainen haluaa korostaa, että hallitusvastuussa SDP on vienyt vammaisasioita eteenpäin.

– Me haluamme edistää vammaisten asemaa myös lainsäädännössä. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on parhaillaan ratifioitavana eduskunnassa. Tällä vaalikaudella on saatu aikaan myös uusi yhdenvertaisuuslaki sekä käynnistetty omaishoitolain uudistaminen.

 

”Ei mitään v***n laitosasumista”

Asuminen on tärkeä osa vammaispolitiikkaa.

Kun Pertti Kurikan Nimipäivien laulajalta Kari Aallolta kysyttiin, missä kehitysvammaisen pitäisi asua, oli vastaus yksiselitteinen: Ei ainakaan missään v***n laitoksessa.

– Meillä on sama linja, Tuppurainen sanoo pilke silmässään.

Parhaillaan on menossa kehitysvammaisten asumisen ja tukipalvelujen järjestämisohjelma Kehas, jonka mukaan laitospaikkoja puretaan ja kehitysvammaisille mahdollistetaan yksilöllisiä asumisratkaisuja sekä tarvittavia avohuollon ja muita palveluita.

– Asumisyksiköissä ehkä ihanteellinen koko olisi noin 15 asuntoa tai alle. Joka tapauksessa tavoitteena on nykyistä kodinomaisempi asuminen, ilman pelkoa, että esimerkiksi kilpailutuksessa menisi koti alta. Esitämmekin, että vammaisten asumispalvelut turvattaisiin erillislaissa, Tuppurainen kertoo.

Toinen tärkeä teema on hänen mukaansa työ.

– Osatyökykyisten työllistymistä täytyy määrätietoisesti tukea. Esimerkiksi pysyvä palkkatuki voi tarjota reitin työelämään monelle pysyvästi osatyökykyiselle. Kuntoutuspalveluita ja jo työkyvyttömyyseläkkeellä olevien paluuta työelämään täytyy kehittää. Myös julkisiin hankintoihin on lisättävä sosiaalisia kriteereitä.

Tuppurainen sanoo työn olevan SDP:lle tasa-arvopolitiikan ytimessä: jokaiselle on oikeus työhön.

– Voimme vähentää eriarvoisuutta, kun mahdollisimman moni pääsee antamaan oman panoksensa työssä. Esteetön, tasa-arvoinen yhteiskunta on meidän kaikkien etu. Voimme oppia paljon vammaisten henkilöiden rohkeudesta ja heittäytymiskyvystä.

2 Responses to “Vaalipäällikön katsaus: SDP haluaa vammaisille yhdenvertaiset oikeudet”

 1. Tuula Syvänperä

  Eniten harmittaa , kun ihmisillä ei ole töitä ja jos töitä on , yhdellä työllä ei elä tämän päivän Suomessa.
  Toiseksi eniten harmittaa kunnan virkamiesten valta ja palkat sekä älyttömät edut. Kunnissa hallinto paisuu, esim Jyväskylässä, muutetaan vain päälliköiden nimikettä ja ollaan keventävinään pomopuolta. Samoin , lisätään luottamusmiesten palkkoja, niin että luottamushenkilöpaikoista suorastaan taistellaan ja niitä pidetään ikään kuin palkintona siitä , että puolueeseen kuuluu. Yhdenkäden sormilla on laskettavissa ne henkilöt , joilla on kanttia tunnustaa ketä varten he kunnissa MUKA työskentelevät. Virkamiehet työllistävät projekteineen ja seminaareineen toinen toisensa ja luottamusmiehet luulevat olevansa toisiaan varten MUKA päättämässä yhteisistä asioista. Jyväskylässä on kuntaliitosten jälkeen supistettu, lakkautettu ja keskitetty palveluja niin että ei enää tiedä , kenelle verorahat tippuvat. Jyväsjärven ja Harjun väli on niin täynnä virastoja , että keskikaupunki näivettyy asukkaiden puutteesta ja ne vähätkin asukkaat miettivät ,mistä palvelunsa saavat. Kaupungin laitamilla 20-30km keskustaan ,kouluja , terveyskeskuksia , kirjastoja nuorisotiloja ym lähipalveluja pistetään matalaksi. Lukio lakkautettiin , vaikka lukioliikelaitoksen johtokunnan puh.johtaja on demari ja sivistyslautakunnan puh.johtaja on demari. Muistan ajan jolloin ko. lukiota ei ollut ja äitini antoi perheen viimeiset ruokarahat , jotta pääsin linja-autolla kouluun 25km: n päähän . no, tein sitten omat päätökset ja lopetin lukion ja menin vähäksi aikaa töihin.
  Kysymys kuuluu ONKO TÄMÄ TAVALLISEN IHMISEN KYYKYTTÄMINEN SOSIAALIDEMOKRAATTIEN LINJA????

  • Tytti Tuppurainen

   Kiitos kommentista! Ikävä kuulla lannistavista kokemuksistasi ja tekemistäsi huomioista. Sdp haluaa hoitaa juurikin tavallisten ihmisten asioita, emmekä hyväksy ihmisten kyykyttämistä. Olemme pienten puolella, emmekä anna periksi. Mukavaa kevättä Sinulle!