Työtä ja toimeentuloa

07.02. 2014

Tammikuun lopussa julkistettiin tilastotieto, yksittäinen luku, joka sellaisena saattaa jäädä uutisvirran alle. Kaupan joulumyynti laski 1,5 prosenttia. Luku ei vaikuta suurelta, mutta sitä se kuitenkin on.

Sadattuhannet suomalaiset työskentelevät vähittäis- ja tukkukaupassa ja siihen liittyvillä aloilla. Puolentoista prosentin notkahduksesta ei saa kovin isoa otsikkoa. Eikä kehityksen vaarantamille työpaikoille saa yhtä herättävää osoitetta. Vähentyneen kysynnän myötä tapahtuva työpaikkakato jakautuu tasaisesti ja vaivihkaa: irtisanomisia tapahtuu siellä täällä tai pois lähtevien tilalle jätetään palkkaamatta uusia.

Kun kauppa ja muu palveluala on kuitenkin maamme suurin työllistäjä, horjuttaa pienikin suunnanmuutos koko maan taloutta ja työmarkkinoita. Yhteenlasketut menetykset nousevat tuhansiin.

Työpaikkakadon lisäksi kaupan vaikeudet kouraisevat niitä, jotka vielä jäävät alalle. Koviin säästöihin pakotetut työnantajat eivät pysty enää tarjoamaan hyviä ja turvallisia työpaikkoja. Turvallisuuspuute koskettaa erityisesti pieniä kaupan yksiköitä. Eikä se ole enää pelkästään työsuhdeturvaan liittyvää epävarmuutta, vaan ihan konkreettista työn tekemisen turvallisuutta. Kun yhä useampi myyjä tai kaupan kassa joutuu tekemään työtä yksin tai vajaalla miehityksellä, ei työpaikan säilyminen ole aina pelkkää onnelaa. Työturvallisuudessa on kysymys ihan siitä itsestään: iltojen pimetessä yksinäisen myyjän mielessä on liian usein pelko siitä, onko seuraava asiakas juovuksissa tai huumehöyryissä; onko seuraava asiakas tullut asioimaan vai pahoin aikein.

Palveluala on sananmukaisesti ihmisten ala. Se työllistää. Palvelualat työllistävät tavallisia suomalaisia. Esimerkiksi ravintolat työllistävät 60 000 henkilöä, joista vajaa kolmasosa on nuoria. Ei ole mitään mieltä asettaa teollisuuden työpaikkoja ja palvelualoja vastakkain: molempia tarvitaan tuomaan suomalaisille työtä ja toimeentuloa.

Itse asiassa matkailu on harvoja Suomen kasvualoja, jonka viennin arvo ylittää jo reippaat 4 miljardia euroa ja joka työllistää yli 130 000 ihmistä. Matkailutoimiala koostuu hotelleista, takseista, ravintoloista ja muista palveluista, joita tarvitaan täällä, paikanpäällä.

Kaupan ja muun palvelualan ongelmienratkaisemiseksi ei löydy helppoja keinoja. Viime kädessä kysymys on ihmisten ostovoimasta. Viime vuosien veronkorotukset ovat kaventaneet niidenkin kukkaroa, jotka ovat vielä saaneet pitää työpaikkansa.

Tulevissa talouslinjauksissa on vältettävä sitä, että verotamme ja säästämme itsemme henkihieveriin. Taloudesta on viisasta pitää huolta, mutta liialliset leikkaukset ja veronkiristykset tässä suhdannetilanteessa vain pahentaisivat ongelmia. Teollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta saamme uusia tuotteita maailmanmarkkinoille. Tulokset tulevat valitettavan usein vasta viiveellä. Kotimaisen kysynnän turvaaminen on enemmän omissa käsissämme: palvelualojen työpaikkoja ei pidä enempäänsä uhata liian kireällä verotuksella.

Tags