Smart Grid on päivän sana

Euroopan Luonnonvarainneuvostojen verkoston EEAC:n vuosikonferenssi pidettiin viikonvaihteessa Dubrovnikissa Kroatiassa. Aiheena oli kestävät energia- liikenne- ja viherinfrastruktuurit Eurooppaan. Mielenkiintoista, ja mieleenpainuvaa, vai mitä sanotte tästä: paikalla ollut IPCC:n entinen puheenjohtajiston jäsen, Saksan neuvostoa edustanut professori Olav Hohmeyer ennusti kolmen asteen lämpötilan nousulla Grönlannin jäätikköjen sulamista ja merenpinnan nousua peräti seitsemällä metrilla.

Pelastukseksi tarjottiin eurooppalaista superverkkoa, joka yltäisi Pohjois-Afrikkaan asti, sekä voimakasta uusiutuvien energiamuotojen lisäämistä, ennen kaikkea tuulivoiman ja aurinkoenergian lisäämistä. Smart Grid (tai supergrid), eli uudenlainen voimansiirtoverkko, vilahtelee puheissa yhä tiuhempaan. Käsittelen konferenssin sisältöjä tarkemmin myöhemmissä teksteissäni.

Kuvassa Kroatian neuvoston puheenjohtaja Natalija Koprivanac kokouspaikalla kanssani.

Matka sisälsi jännitystä, kun Wienin sankan sumun vuoksi myöhästyimme jatkolennolta. Niinpä päädyinkin Zagrebiin, ihan yllättäen ja pyytämättä. Kuvassa Zagrebin katedraalin edusta, jota ehätimme ihailla vanhassa kaupungissa lentoa odotellessa.

Zagrebissa kiinnitti huomiota lähes hohtavan valkoiset paksut puunrungot:

Itse Dubrovnik oli todella kaunis kaupunki. Sää tosin oli myrskyinen, ja ainoastaan yksi väli oli sen verran tyyni, että uskaltautui ulos. Kävimme vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Linnoitus on vaikuttavan näköinen, erityisesti valaistuna illan pimeydessä.

Kommentit

Jätä kommentti